Ett vykort från mig till dig – och 3 saker att se fram emot i höst
Följ med på studieresa, förstå influencers och politik – och ha mig som lärare
Det är fullkomligt tyst på tunnelbanan i Tokyo. Fjorton miljoner människor i en stad, och det är på sina håll knäpptyst, i parker, på restauranger och caféer och alltså till och med i kollektivtrafiken. Japanerna spelar mobilspel, läser pocketböcker eller löser sudoku utrivna ur en tidning på väg till och från jobbet och skolan.
Jag och min fästmö är just hemkomna från två veckors semester i Japan, närmare bestämt Tokyo, Osaka och Kyoto. Öl, ramen, gatumat, 7-Eleven, Studio Ghibli-hus och natursköna vyer. Men stillheten, och att saker får ta sin tid, är en av de saker som förundrat mig mest, och var precis vad jag behövde efter en intensiv vår.
Nu när jag är tillbaka slår det mig att en av de saker som jag finner störst nöje i är att skriva de här breven. Kanske för att det sker i tystnad?
Tack, så här långt!
I Kommuniké har du under våren kunnat läsa om varför TikTok inte kommer att förbjudas under Trump, hur PR handlar om att förändra världen, när skitungarna på YouTube välte tv-branschen, hur trender föds i algoritmernas tidevarv, att influencers journalistfobi fäller krokben för branschen, tiktokifieringen av några av våra största medier och om AI-innehåll som förvrider sanningen.
Tack, kära läsare, för att du ofta öppnar, ibland läser och då och då lämnar klickar på hjärtat, svarar på en undersökning, lämnar en kommentar eller författar ett mejl med dina tankar. Fortsätt gärna med det.
För jag hoppas förstås att du följer med också in i hösten och vill redan nu ge en liten hint om vad du kan se fram emot i din inkorg när du är tillbaka från semestern:
Följ med mig till Helsingfors
Trogna läsare vet att jag gör en årlig studieresa för att titta närmare på ett fenomen som intresserar mig. 2025 reser jag till Helsingfors. Finland har nämligen varit något av ett föregångsland vad gäller influencers i politiken.
Under pandemin använde regeringen bland annat influencers för att nå ut med budskapet om hur smittspridningen ska minska – och om detta ska jag till exempel prata med en av de tidigare medarbetarna i statsminister Sanna Marins stab.
Jag kommer också prata med bland andra
, vars Substack är väl värd en läsning för att bättre förstå infrastrukturen bakom den här miljardbranschen.Jag kommer självklart dela mina insikter här i nyhetsbrevet.
Förstå influencers och politik
Det har nog inte undgått någon som läst det här nyhetsbrevet att jag tycker att överlappningen mellan influencers och politik är högintressant. Tur för mig att det snart är valår!
I september sjösätter jag ett initiativ som syftar till att få såväl politiska partier och organisationer att kroka arm med influencers för att nå fler förstagångsväljare. Jag kallar initiativet för Influmera.
Det kommer bestå av dels en slags plattform med praktiska tips, dels en klassisk SIFO-undersökning som jag har beställt för att ta reda på vad svenskarna egentligen tycker om influencers som blandar sig i politik och vice versa.
Även om jag inte vågar kalla valet 2026 för ett influencerval – det finns andra frågor som borde ta större plats – tror jag att vi närmar oss det. Jag är övertygad om att influencers kommer att bli en allt viktigare del av ungdomskommunikation. Håll utkik.
Ha mig som lärare?
Jag har också det stora nöjet att fortsätta undervisa hos Sälj & Marknadshögskolan, och mer specifikt i det som kallas för Korta YH-kurser. (Jag får förstås betalt för att undervisa, så det här är väl att betrakta som någon form av reklam, men min rekommendation är innerlig.)
Det blir ännu en omgång av Influencer Marketing, en uppskattad kurs som vi nu har kört i fem år. Två nya kurser tar också plats i utbudet: Public Relations, där du lär dig hur man bygger förtroende, skapar nyhetsvärde och kommunicerar strategiskt i ett allt brusigare medielandskap och Community Manager, där du utvecklar förmågan att bygga levande och lojala digitala forum.
Det här är ett sätt för yrkesverksamma inom marknadsföring och kommunikation att bygga på och verifiera sina kunskaper. Det bästa av allt? Kurserna är avgiftsfria och dessutom CSN-berättigade.
Varje vecka får du en inspelad föreläsning som du tittar på när du hinner, arbetar med en uppgift på egen hand och har därefter möjlighet till handledning av mig.
Om chefen är snäll får du kanske till och med göra det på arbetstid! Win win för alla inblandade, visst? Ansöker gör du här, senast den 8 augusti.
Vad gör du i sommar?
Oavsett om du är en av dem som jobbar hela sommaren eller har sex veckors semester hoppas jag att du får en stund över till vila. Här kommer några tips från mig:
Böcker för stranden: Andrev Waldens Jävla karlar (utlämnande!), Mikael Yvesands Häng City (skrattfest!), Hiromi Kawakamis Senseis portfölj (finstämd!), Stephen Kings Senare (kuslig!), Hervé Le Telliers Anomalin (spännande!), Salman Rushdies Kniv (drabbande!)
I lurarna (för dig som är trött på sommarpraten): Svenska Dagbladets granskande podd Blenda, influencerpodden Badfluence och dokumentära berättelsen Popjournalisten som försvann och Sveriges Radios Creepypodden för mysrys mitt i sommaren (som jag lyssnat på i tio år nu)
Filmer för regniga dagar: En av mina favoritfilmer Perfect Days, Netflix-serierna Adolescence (gråtvarning!) och Zero Day (slötitt med Robert de Niro), Final Destination-filmerna, underhållande och med högst varierande kvalitet och förstås världens bästa tv-serie The Bear som har fått en fjärde säsong
Ta nu hand om dig i solen, så ses vi i höst! Hör gärna av dig och berätta om vad du gör i sommar och vad du vill läsa om när du är tillbaka. Och om du har vägarna förbi Göteborg bjuder jag gärna på en kaffe! Vi hörs på hej@johannesgustavsson.se.
Så avis på din Japan-resa alltså! Ett land jag verkligen skulle vilja uppleva. Och filmen Perfect Days är helt klart en favorit (gick bra på vår bio!). 😍😍
Ser fram emot att diskutera med dig i augusti!