Kommentar: Därför kommer TikTok inte förbjudas
TikTok har släckts ned i USA. Johannes Gustavsson tror inte att det kommer att bli långvarigt, när president Trump vill plocka poäng hos den yngre generationen.
TikTok utgör en fara för nationell säkerhet och måste stängas ner. Det konstaterade USA:s högsta domstol i dagarna. Förbudet – som mest verkat ha framstått som en febrig mardröm för alla tiktokare där ute – har därmed blivit verklighet. Användare som försöker nå appen möts sedan några timmar tillbaka av en notis som lyder:
Sorry, TikTok isn’t available right now. A law banning TikTok has been enacted in the U.S. Unfortunately, that means you can’t use TikTok for now.
Case closed, kan man tänka. Jag är dock tämligen säker på att det inte alls kommer att bli något långvarigt TikTok-förbud. Låt mig förklara varför.
Vad handlar det här om?
Den till synes oskyldiga underhållningsappen har i flera år diskuterats på högsta politiska nivå i flera olika länder. Det har handlat om att man är orolig över att appen – som ägs av det kinesiska företaget Bytedance – att spionera på sina användare. Man är också orolig för att appen kan användas som en slags megafon för att fördumma västvärldens ungdom, med censur, vinklat innehåll och brain rot.
Det som skaver lite extra mycket är dessutom att Kina har lagar som säger att företag måste lämna ut uppgifter som staten ber om. Det styrande kommunistpartiet CPP har dessutom ett ägande i företaget, så kallade “golden shares”, och därmed också representanter i Bytedances styrelse.
TikTok själva är väldigt noggranna med att några sådana risker inte finns, och att man aldrig lämnat ut information till Kina. Men alla är inte övertygade och Bytedance har därför lagt stora pengar på lobbying under de senaste åren, där ett av huvudargumenten som lyfts upp är att minst 60 % av bolaget ägs av globala investeringsfonder, inte Kina.
Tomt snack, kan tyckas. Men man ska samtidigt komma ihåg att exempelvis SVT vars anställda inte får använda appen privat, och Försvarsmakten (!) som tidigare tagit avstånd från appen – nu finns där för att de insett att de måste nå sina yngre målgrupper. Om public service och militären – två grundpelare i samhället – väljer att vara där, är min fråga om det handlar om faktiska hot eller politiska poänger.
En ny kinesisk app äntrar scenen
Om amerikanska politiker är rädda för kinesiska företags inflytande har de misslyckats fatal. En ny utmanare har kommit till stan:
Xiaohongshu, också kallad RedNote, är en annan kinesisk app som har seglat upp på appbutikernas topplistor under de senaste dagarna. Den är en slags hybrid mellan TikTok och Instagram – men mer utav ett socialt medie än en underhållningsplattform.
Medier rapporterar nu om att användarvillkoren säger att den som använder appen måste stödja det socialistiska systemet. Det innebär mest troligt att den som kritiserar Kina eller kommunistpartiet, kommer att få sitt innehåll eller sin profil borttagen. I Kina är censur en självklarhet. Det är klart att vi höjer på ögonbrynen när vi ser att vissa ämnen inte går att prata om. Samtidigt argumenterar folk för att det som just nu händer i USA också är en slags inskränkning i yttrandefriheten.
Jag var förstås tvungen att prova appen (även om jag är långt från socialist, tar jag risken för dig, kära läsare). Jag har skrollat i säkert 20 minuter och finner att mitt eget flöde är fullt av så kallade “TikTok Refugees” (Om någon variant av “TikTok-flyktingar” inte blir ett av årets nyord äter jag upp min telefon).
Det här är alltså användare som i panik har lämnat allt de byggt upp och hamnat i en app vars knappar, texter och originalinnehåll är nästan helt på kinesiska. Det är kanske inte för intet som språkappen Duolingo senaste dagarna har sett en ökning på 216 % bland amerikanska användare som vill lära sig mandarin.
Folk verkar övertygade om att RedNote kommer att ta över. Men det tror jag inte riktigt heller.
Vem kan rädda TikTok?
TikToks öde ligger i skrivande stund i Joe Bidens händer. Han kan nämligen riva upp beslutet, men det är ont om tid, eftersom han som bekant lämnar ovala rummet om bara några timmar.
Jag tror personligen att han kommer avstå. TikTok-frågan skulle vara en märklig kulle för honom att dö på.
TikTok-användarna – och Bytedance – håller istället andan och sätter sitt hopp till en 78-årig man. Det kanske mest intressanta är nämligen sista raden i nedstängningsnotisen lyder nämligen:
We are fortunate that President Trump has indicated that hew till work with us on a solution to reinstate TikTok once he takes office. Please stay tuned!
Det är ironiskt, för Trump hör till dem som initierade debatten från första början. Men på senare tid har han ändrat sig, och sagt att appen kanske inte är så pjåkig ändå. Han har själv över 15 miljoner följare, och tillskriver appen stor betydelse i hans valseger.
Därför kommer TikTok inte förbjudas
Nu sitter Trump alltså på en gyllene chans att bli mannen som räddade TikTok. Varför skulle han inte ta den? Han skulle hamna på god fot med en hel generation av TikTok-knarkande kids.
Det rapporteras parallellt om att “wokedöden” – fenomenet som växer fram och tycker att social rättvisa börjar bli töntigt – sprider sig bland unga. Det är en rörelse man vill ha på sin sida om man vill skapa förändring under kommande fyra år.
Det som möjligen talar emot det här scenariot är Trumps omryktat goda relation med Facebook-grundaren och Meta-chefen Mark Zuckerberg. Han skulle förstås glädjas åt att ha en konkurrent mindre på den amerikanska marknaden.
Å andra sidan kommer nog inte Trump vara så sugen på att låta en enstaka techchef diktera villkoren för det amerikanska medielandskapet. Han har ju flera andra att förhålla sig till. Elon Musk och Jeff Bezos, till exempel.
Frågan är, när det kommer till kritan, om han hellre fjäskar med dem, eller med Kina.
Det här är på många sätt vår tids rymdkapplöpning.
Och frågan är vem som hinner först till skrolltummen.