Kommentar: Det verkar som att även internetval kräver boots on the ground
Johannes Gustavsson ger en ögonblicksbild från Philadelphia sista dagarna innan valet, där en kvinna ber om en shoutout och volontärer knackar dörr, trots att det är ett så kallat internetval.
Det är tidig morgon i Philadelphias sydöstra delar och jag roar mig med att strosa runt bland radhusen. Jag möter mest volontärer som knackar dörr och lämnar spår hos de som inte öppnar. Det ser ut som “Stör ej”-skylten på ett hotell.
I en korsning står en kvinna som söker ögonkontakt:
– Skulle du kunna ta en bild på mig?
Jag tänker – som man gör, när en fritt främmande människa vill göra något alls med ens mobil – att något är skumt. Men så ser jag skylten. “Remember to vote!”.
– Vår teori är att folk i större utsträckning går och röstar om de får en uppmaning från någon som de känner än från någon på stan.
Det är inte helt klart vems initiativet är, men en QR-kod upplyser om att hon arbetar för en organisation som ska säkerställa valdeltagande. Det känns tryggt. Ingen särskild partitillhörighet dock… Det kanske inte handlar om att föra fram en kandidats åsikter utan att få rätt folk att rösta? I det här området har jag räknat till omkring ett tjugo Harris-skyltar, men bara bara ett två för Trump.
Jag knäpper ett foto. Innan jag går undrar hon hur många jag kan tänkas dela bilden till. Hon för någon form av statistik och verkar stå i förbindelse med ett callcenter.
Så här ser det alltså ut – kampanjandet – sista brinnande timmarna innan ett presidentval. “Boots on the ground”, på en trottoar, i morgonsolen, bland passerande barnfamiljer och pensionärspar. Många av dem tar faktiskt bilder på eller med kvinnan. Kanske skickar de också vidare dem till familj och vänner.
Experter och medier pratar gärna om internetval. Jag är väl själv skyldig till det, just för att det är ett spännande ord att slänga sig med. Även om internet skapar bilden av våra är digital och vi hela tiden hittar nya – sanna eller falska – vinklar i flödet, är det mesta andra analogt. Vi använder fortfarande papper, penna och kuvert i vallokalerna och måste tydligen – fysiskt! – be folk på stan ta bilder för att få folk att gå och rösta.
Jag ser Liberty Bell och Independence Hall – två starka symboler för USA – från där vi står. Är det det här den demokratiska processen har kokat ner till i “Greatest Democracy In The World”?
Det är inte så konstigt dock, när omvärlden ser ut som den gör. Ryssland ringer in falska bombhot till vallokaler, som måste evakueras. Det kommer en strid ström av desinformationskampanjer, med allt från felaktiga rykten om krånglande vallokaler, till att vilseleda folk om när och var de ska gå för att rösta. (Lyssna på podden Politico: Inside Microsoft’s ‘situation room’ for Election Day” om du är nyfiken på detta)!
Då är det klart att fysiska människor måste vara garanten, även i ett “internetval”.
När jag nu skrivit dessa rader blir jag än mer sugen på att träffa riktiga människor. Det är bara timmar kvar tills dess att alla vallokaler har stängt. Det känns som att mycket står på spel.
Resultatet lär dröja – kanske flera dagar, men jag ska ge mig ut på stan på en spaning.
Trump Tower och Times Square lär vara två heta platser att hänga på just nu. Vi får väl se.
Jag är på studieresa i USA och trendspanar på hur man använder influencers i presidentvalskampanjen. Följ med mig till Washington D.C., Philadelphia och New York City – där jag träffar konsulter, journalister, volontärer, väljare. Läs gärna “Influencers viktiga för att vinna val – när politiska annonser förbjuds” och “Ska vi behöva tvinga tillbaka kidsen till tv-soffan?”. Det är gratis att prenumerera! Om du vill hjälpa får du gärna tipsa en kompis eller kollega som du också tror skulle vara intresserad av mina texter. Om du vill kan du också stötta mitt arbete med en slant. Det kostar mindre än en kaffe på stan i månaden.